Lokakuussa

Tuuren konsertti ja Tallinnan matka takana. Olohuoneen pieni uusiminen on alkanut tapettien poistolla. Maalaan seinät neutraalin vaaleiksi ja sisustan huoneen ehkä erilailla. Tavaroita on kaikkialla aivan liikaa ja osa niistä lähtee myyntiin tai lapsille (jos kelpaa). Kasa vanhoja kirjoja odottaa myös uutta osoitetta. Ensin esittelen ne antikvariaattiin, koska oletan joillain olevan jopa jälleenmyyntiarvoa. Saa nähdä, millainen lopputulos tästä kaikesta siirtelystä ja laijittelusta tulee. Joskus käy niin, ettei mitään muutosta edes synny. Oletetuilla tuloissa sitten matkustelen!

Syyskuun puoliväli

Tunnen itseni raskaansarjan, lentokyvyttömäksi muuttolinnuksi, kun raahaan taas tavaroitani mökiltä talveksi kaupunkiin. Kevätmuutto ja syysmuutto, joka vuosi!

Suosikki runoni on jo vuosikymmenten ajan on ollut Lauri Pohjanpään, HARAKAN PESÄ - lueppa se, niin tiedät mistä uneksin ja mitä saan aikaiseksi. Lokakuun pidän lomaa, ulkoilen ja tapaan ystäviäni, käyn tansseissa, ehkä teatterissa tai konsertissa. Järjestelen papereitani, kotiani ja huollan itseäni. Tulee tunteellinen jakso, kun voi rauhoittua ja tutkiskella omaa minäänsä ja kaikkea ympärillä tapahtuvaakin. Mieli tekisi lähteä vähän kotinurkkia kauemmas, vaikka vaan Viroon muutamaksi päiväksi... yksin matkanteko vaan on kurjaa ja helposti reissut sitten jää vaan haaveeksi. Saa nähdä! Nyt mökille pihjalanmarjoja kerämään.

... nyt on varattu lippu Tuure Kilpeläisen konserttiin ja olen valmiuksista myös Yö yhtyeen ja Jorma Kääriäisellä keikoille. näillä kaikilla vajoan varmaan sävelten ja sanojen ihanaan sammioon, kieriskellen siellä onnellisena tai melankolisena.

Elokuun lopulla 2017

Mökin ja oman mielenkin syyssiivous alkaa olla ajankohtaista. Supikoirat söivät kaikki karviaiseni, joten niistä ei ole mitään huolta. Kesäkaupat sulkevat ovensa ja yksi sesonki on takana - tämä kesätön kausi, josta ei juurikaan jäänyt rusketusraitoja. Nokkoset sentään ovat kasvaneet hyvin ja niistä saankin kuivaamalla talven "rautaisonnokset".

Heinäkuun lopulla

Ajamaton nurmikko kukoistaa kukkamerenä ja tuoksuu voimakkaasti. Saan allergiaoireita ja turvaudun lääkkeisiin. Takka ja sähkölämmitys pitävät mökin sisätilat leirintäalueiden mökkimajoituksen tasolla. 30 vuotta vanha soutuvene on uudessa iskussa. Kolhut ja reiät on paikattu, airot vaihdettu ja jopa ostettu sähkömoottori.

Heinäkuun puolivälissä

Kylmää on vaan edelleen. Tämän sadekauden alkajaisiksi ruohikonleikkurini hajosi ja piha viheriöi ja ruohoa tuskin voi leikkurilla edes enää ajaa. Piha on märkä eikä työnteko siellä onnistu. No, ei tässä onnistu juuri mikään muukaan. Suunnittelemani kesätoripäivät eivät ole toteutuneet Sysmän Kirjakyläpäiviä lukuunottamatta. Jälleen kerran mukava reissu.Ehkä taas ensi vuonna sinne. Tänään on saunan lämmittäminen.

Kesäkuun alkua

Mökille ei juurikaan tee mieli - arvaatte varmaan miksi. Vietin siellä yhden yön ja palelin ja palelen vieläkin, vaikka olen jo kaupungissa. Eilen illalla kävelin kotiin taidenäyttelyn avajaisista talvitakki päälläni ja palelin. Varis istui uhden vanhan talon katolla ja rääkkyi suoraan minulle. Mietin, että mitäköhän tuo mahtaa sanoa? Sitten lintu lehahti lentoon ja suoraan minua kohti ja napasi minua hiuksista! Vähän säikähdin. No, sillä varmaan oli poikaset lähistöllä. Hiukseni sain kuitenkin pitää. Jatkossa osaan varoa rääkkyviä lintuja.

10.5.2017 tulihan tehtyäTunnetusti tietyt asiat valmistuu viiveellä. Lähes kymmenen vuotta olen uneksinut mökillä terassista. Luonnoksia siitä on syntynyt sinä aikana ainakin sata. Nyt sain terassin pikavauhdilla - eikä se muistuta yhtäkään aiempaa ajatustani. Näin pääni on käännetty!


(terassi tosin vielä maalaamatta ja etuosa siistimättä!) Mökin uusi elämä alkaa tästä. Tällaisia rakennusprojekteja olisi kiva suunnitella ja tehdä enemmänkin. Suunnitteleminen onnistuu, mutta toteuttamiseen tarvitaan ammattilaisia. Autotallin purkua tehtiin ajatuksissa lähes kaksikymmentä vuotta. Sen piti olla vain "pikku juttu", mutta eipä tapahtunut mitään vuosikausiin. Kunnes oman kylän 60-luvun nuoret miehet, sen tehokkaasti hävittivät päivässä. Saisinkohan tehtyä tikapuut ihan itse?

Toukokuun alussa

Nyt Someron ja Helsingin teemanäyttelyt lähes valmiina. Olen helpottunut, mutta väsynyt.Itku on herkässä ja unohtelen asioita enemmän kuin muistan. Mokaamisia sattuu jatkuvasti. Tavanomaiseen tyylini kuuluu tehdä montaa asiaa yhtä aikaa ja se on kostautunut. Paistinpannulle rujahti reilusti tiskausainetta öljyn sijaan. Sen onneksi huomasin ennen kuin maistoin ruokaa. Sitten sipaisin huulilleni paperiliimaa ja sinetöin sillä suuni. Hyvä tapa olla hetki hiljaa. Somerolle ajaessa, en huomannut SOMERO- tienviittaa ja ajelin rutkasti ohi. Nyt olen sitä mieltä, että kyseistä kylttiä ei siinä silloin edes ollut - oishan sen nyt huomannut! Mitähän seuraavaksi? Jos en ehdi tähän kirjoittelemaan niin varmaan kaikki viimevuotinen toistuu, joten voit lukea tuolta alhaalta.

Maaliskuun lopussa

Muistin sentään katsastaa auton, ihan viimeisenä mahdollisena päivänä. Kaikki hyvin ja voin ajella taas vuoden verran, ellei ilmaannu mitään yllättävää. Yritän olla aikaansaava ja idearikas ratkaisujen suhteen. Aikaisin sängystä ylös ja aikaisin illalla nukkumaan. Korvatulpat ovat tarpeen kun päivisin on remonttimelua ja öisin kaduilla "öiset juhlijat" muistuttavat omalla tavallaan kesän lähestymisestä.


Maaliskuu 2017Aika ei tunnu riittävän mihinkään. Mukavaa tekemistä ja menemistä olisi vaikka millä mitalla. Kaikkiin lähtöihn vaan ei voi suostua. Kevät houkuttelee liukastelemaan jäisille poluille ja ulkoilua en voi jättää pois viikko-ohjelmistani. Sen sijaan ikkunanpesut unohdan, ne voi tehdä syksylläkin! Piti tehdä vähän remonttiakin täällä kaupungissa, mutta sekin asia on siirretty tulevaisuuteen. Katsotaan nyt miten tästä kaikesta selviän. Joka viikolle on kertynyt matkapäiviä, joten reissussa ole jo vähän liikaakin. Lähiviikkoina ajelen Tampereelle, Lahteen ja Someron suuntaankin. Sitten heti perään Helsinkiin. Tässä Suomi tulee tunnetuksi!

Tammikuu 2017

Olen päättänyt siirtää oman viikonloppuni keskiviikoksi ja pitää silloin vapaata. Näin pääsen ainakin joskus päivätansseihin! Askelkuviot ei ole ihan kaikilta osin takaraivossa ja sen kyllä tanssiväkikin on huomannut. Onneksi on naistentunti ja silloin voi itsekin hakea. Pitää vaan "hyökätä" ja omata pikajuoksijan taidot, ehtiäkseen edes jonkun miehen eteen. Jos sitten parketille asti pääsee - niin ne askeleet. Perustanssit menee (kait), mutta ne muut....

Kävin hakemassa oppia netistä ja siellä niitä askelkuvioita löytyy kirjainmerkkeinä.

v...o...v.o.v...o...v (vasen/oikea) tai jotain vastaavaa. Itselle tuli mieleen kudontaohje

n...o...n.o.n...o...n (nurin/oikein). Olen vasenkätinen ja nyt ensimmäiseksi pitää opetella hallitsemaan VASEN JA OIKEA. Ehkä eriväriset sukat jalkaan ja samanvärisiä askelmerkkejä lattialle. Sitten voin tanssintahtiin siirtyä kotonakin paikasta toiseen.

Eiköhän se tästä.Aloitan cha cha cha musiikilla. Löysin netistä "very funny cha cha cha dance show"-esityksen. Kannatti etsiä. Sen avulla ainakin perusaskelkuvio jää mieleen, jos vaan muistaa esityksen aikana kiinnittää huomioita jalkoihin. KATSO!

Sata naista -Tuhat mekkoa teemavuosi on alkanut. Suurella innolla paneudun aiheeseen ja saan itsellenikin tietoa naisten pukeutumisesta sadan vuoden ajalta. MIELENKIINTOISTA. Huhtikuussa sitten selviää Someron näyttelyssä mitä pääkohtia tältä ajanjaksolta otan esiin.

Vuodenvaihteessa 2016/2017

Useana vuonna peräkkäin olen ollut koiranhoitajana. Nyt sanouduin siitä tehtävästä irti koko ensi vuodeksi. Eli tilalle jotain muuta! Lupauduin jo vapaaehtoiseksi ulkoiluttajaksi Koivikko-kotiin (yksityinen saattohoitokoti Hämeenlinnassa). Voisin ulkoiluttaa ja tarvittaessa taluttaa muitakin! Aloitan totuttelun siihen jo tänään (30.12.) Ystävättäreni tulee kylään ja aluksi teemme reippaan kävelylenkin ja päätteeksi tarjoan kotona lounaan. Menuun teko on aina kokonaisvaltaista, lähes luovaa työskentelyä. Mietin sitä usein värienkin kautta!

Uudenvuoden kolmen lajin päivällinen tietysti syntyi Suomi-100 vuotta ajatuksen pohjalta - ei kuitenkaan sinivalkoisena - vaan isovanhempiani ja omavaraistaloutta ajatellen. Siitä siis menuu näkyviin, kunhan ensin saan kaiken lautasille!


Jouluaattona

Viikonmittaisen joulumyyjäistapahtuman jälkeen palasin kotiin viimeyönä. Jouluvalot syttyivät avatesssani jääkaapin oven ja samalla saapui sieltä tyhjästä kaapista valkoinen joulu. Laitoin korvatuplat korviini ja menin peiton alle nukkumaan. Rauhaisa jouluni alkoi kun sain riittävän pitkät yöunet omassa sängyssäni. Kotiin saapuneista joulutervehdyksistä yli muiden oli ehdottomasti kirje, jossa ilmoitettiin eläkkeeni nousevan 0,59 prosenttia!! HIENOA, jännityksellä odotan paljonko se Euroissa tulee olemaan.

Nyt täytyy purkaa "myyjäislasti" ja sitten ruokakauppaan - tänään varmaankaan ei muuta kuin sitä joulurauhaa ja hiljaisuutta. Tapaninpäiväksi saan ruokavieraita ja menuu tuli valmiiksi siellä myyjäisissä. Saaristolaisleivälle, graavilohta ja mätiä lisukkeineen. Pääruokana Pekingin ankkaa,luumuviikuna chutneu, minttuhyytelö, kanttarellikastike,keitetty riisi ja ruusukaalit, porkkana-ja kurkkupuikkoja. Kahvi, omenastruudeli ja kermavaahto!

Marras-joulukuu

Aika on mennyt työn, ulkoilun ja vähän tanssinkin merkeissä. Kokonaisuutena melkoista pyöritystä - kuitenkin mukavaa sellaista. Välillä sekoan askelkuvioissani totaalisesti ja yritän palauttaa itseni oikealle polulle. Musiikki vaan vie helposti mennessään. Kävin VOLARE -konsertissa ja Umberton, Amadeuksen ja Milinan laulujen kuunteluksi viikot sitten menikin.

Lokakuussa 2016

Tarkoitukseni oli pitää kunnon loma kesän jälkeen. Loma on nyt kutistunut yhden viikonlopun pituiseksi kotimaan matkaksi - matkaksi omien ajatusten alkulähteille. Nyt valmistan joulu-myyntiin tuotteita ja samanaikaisesti, mietin ensi vuoden aikatauluja. Näinhän siinä taas kävi, etten voi kokonaan tätä tekemistä lopettaa. Vuosi 2017 kulkee ajatuksissani teemalla " Sata naista - Tuhat mekkoa". Naisten ariki-ja juhlapukeutumista Suomen itsenäisyyden ajalta -kortteina ja piirrosluonnoksina! Näyttelyt ainakin Helsingissä ja Pälkäneellä!

Elokuun loppua

Herään mökillä syksyiseen viileyteen. Nyt metsä tarjoaa runsasta sienisatoaan. Sinne on päivittäin lähdettävä. Joskus tuntuu kuin kulkisin siellä Elsa Beskovin satukirjan metsämaisemissa!

Hiljakseen siirtelen kassejani taas Hämeenlinnan suuntaan ja keskitän tekemiseni sinne, mökkiä unohtamatta. Tänne voi tulla päiväretkelle vielä lokakuunkin puolella - ja jouluksi, kuten usein teemmekin.

Elokuun alkua

Torielämä hiljenee ja viestii omalla tavallaan syyskauden alkua. Puutarhassa voi jo aloittaa syysistutukset. Kohdallani se tarkoittaa uuden kukkapenkin tekemistä ja samalla pihapolun ja patioalueen viimeistelyä. Pation sorapohja alkaa olla jo vaaterissa. Nyt vaan mittaamaan,minkä kokoisen pation haluan. Materiaaliksi valitsin betonilaatat ja niiden lisäksi teen tarvittavat pikku valut ihan itse. Hyvä ratkaisu, koska tykkään tehdä valutöitä. Saapa nähdä, miltä kaikki valmiina näyttää. Loppusilaukseksi tulee soliseva, pieni suihkulähte - ensi vuonna!

Heinäkuun lopulla kirjoitettua

Lähes kaikki kesäksi suunnittelemani pihatyöt on tekemättä. Yhtään kurkuntainta ei ole kasvamassa. Yrtit ovat kuihtuneina ruukuissaan. Mustikoita onneksi on kertynyt pakastimeen ja marjapensaatkin tuottavat satoa. Toivottavasti ehdin pensaisiin ennen lintuja ja ennen lumentuloa. Mökkimaisemissa on tarkoitus pyöriä vielä syyskuunkin puolella, jos vaan on lämmintä ja aurinkoista.

Heinäkuussa

Siivosin kirjahylljyä ja astiakaappeja. Päätin myydä tarpeettomia kirjoja pois ja onnistuinkin siinä. Ostin kuitenkin uusia tilalle, joten eipä tuo tilannettani juurikaan muuttanut. Kaarina Helakisan kirjoittama satukirja ja Unto Monosen elämää kuvaava kirja ilmestyivät kirjahyllyyni.


Kesäkuun puolivälissä

Suurin unelmin ja suunnitelmin saavuin kesänviettoon mökille. Unelmista ainakin kasvimaan tekeminen on jo murentunut. Itämättömät lehtikaalintaimet ym. ovat kuivahtaneet ja pihaistutukset on tekemättä. Saunankiukaan kivet meni vaihtoon ja uudet on jo autossa.Juhannussaunaan saadaan sentään kunnon löylyt. Tänä kesänä juhlitaan - erilaisia kutsuja on kymmenkunta ja yleensähän ne on viikonloppuina, enkä pääse kaikkiin osallistumaan.

Tule ihana kesä!


Vuoden
M