27.7. Nyt olen painiskellut lastenlasten kanssa. Molemmat tytöt ovat pieniä, mutta viilettävät tontilla jo tosi lujaa. Yleensä he haluavat aina päinvastaiseen suuntaan kuin itse. Nyt on lapsen lisäksi myös kaksi koiraa. Aikani menee totaalisesti näitten kolmen ruokkimiseen, ulkoiluttamisen ja pissattamiseen. On myös selkeä, vaikea välivaihe. Minä kun laitan maitotölkin kortin vain puoliksi kiinni ja tyttö saa korkin puoliksi auki. Näin korkki on auki ja tyttö on kaatanut maidot lattialle. Olen usein tytön kanssa keittiössä laittamassa ruokaa. Hän on kovin näppärä laittamaan lieden ja kaikki liedetkin päälle. Joskus mietin, olenko unohtanut lieden päälle vai onko tyttö olut niin nopea ja laittanut ne. Otsa hiessä päivästä toiseen....

12.7.Olen ihan kypsynyt tuohon ainaiseen maalaamiseen. Sisäseinät käsitelty neljään kertaan, lattiat viiteen kertaan, sisäkatto kahteen kertaan, ikkunat, ikkunoiden koristelusta kahteen kertaan jne. Siis enää jäljellä vain ulkomaalais, sekin kahteen kertaan. Rasitusvammoilta ei voi välttyä, molemmissa lonkissa nivelpussotulehdus ja sen myötä kivuliaat yöt. No vähällä pääsen, jollei muuta ilmaannu. Mitä nyt toi alhaisen verenpaineen tuoma heikotus. Onneksi on hyviäkin hetkiäRantaan ilmestyi 10 kuutiota hiekkaa. Eli nyt on kasa sepeliä, kasa hiekkaa ja kaksi kasaa multaa. Niitäpitäis kärrätä pitkin pihaa ja ylämäkeen. Teen turhauttavan pieniä kärryllistä , joten se urakka ei kovin vauhdilla etene. Mielelläni myöskin aina teen jotain vähemmän tärkeää ja nämä ajankohtaiset työt siirtyy.


30.6.

Kesäkuu loppuu ja sadejakso saapui, ihanaa. Nyt sisälläoloa ja pientä siivousta ja pelkkää oleskelua. Vierasmökin lattiat on vahattu peräti viisi kertaa. Vielä jalkalistat ja ikkunoiden listat. Odotamme jo kovasti kuka, ketkä ja milloin pääsemme sinne nukkumaan. Ulkovärin valinta on loppusuoralla ja valmistaudun tekemään sitten maalaustyön kun on sopivaa säätä, mielellään useampi päivä peräkkäin. Melkoinen urakka, kun ensin ulkoseinät on homepestävä, huuhdeltava ja annettava kuivua ennen kuultokäsittelyä. Kaksi käsittelykertaa! Pensselöintiä taas tiedossa ihan riittävästi. Nyt heinäkuussa voi sopimuksesta poiketa mökille, tutustua tähän Martta Mummonmökkiin ja kurkistaa kulmakamarin tavaratarjontaan.

8.6. Hups, onpas aika mennyt nopeasti. Vierasaitta on saanut sisäpaneelit ja maalausta on ollut niin, että vasenkäteni on muuttunut ”pensseliksi”. Ranteita särkee iltaisin ja aamuisin kroppa vaatii venytyksiä joka suuntaan. Kerran maalauspuuhissani lukitsin itseni sinne aittaan. Onneksi sain ikkunan auki ja hyppäsin ulos ikkunasta. Olen joutunut käyttämään ikkunaa kulkkureittinä ennenkin, joten ei mitään uutta. Muutama vuosi sitten, vanhan Mökin lukitus rikkoutui, niin ettei sisältä saanut ovea auki. Olohuoneen ikkunasta sitten pihalle, tosin korkeuden vuoksi tarvitsin keittiö-jakkaran verannan puolelle avuksi. Espoossa jouduin menemään sisään suihkuhuoneen kapeasta ja korkealla olevasta ikkunasta. Se kerta oli hieman haasteellinen. Silloin taas avaimet jäi sisään. Hätä keinot keksii!

23.5.
Aittamökin sisämaalaukset (Öljyvaha) etenee. Olen ammattitaidoton, vasenkätinen ja vähän huononäköinenkin, mutta jälki on ihan ok - mielestäni. Nautinnollista työskentelyä tässä kuvien kera. Kasvosuojainten kanssa on ongelmia, mutta onneksi löytyi kotoa! ( on vitsi). Kuva taitaa olla mun eka selfie.21.5. Yksi mökkijakso taas meneillään ja olotila kuvan mukainen. Paikkoja särkee ja kroppaa paleltaa. Tekemättömiä tavarasiirtoja sisällä ja ulkona. Aamulla siivosin ja keitin hernerokkaa. Rokka paloi pohjaan ja samalla siihen tuli savunmakua ilman lihaa!
unohdin kurkuntaimet yöksi ulos ja saivat vähän kylmää -niin minuntapaistani pilata kaikki ennen kuin pääsen edes kunnolla alkuun. Näillä hyvä jatkaa tätä päivää. Suunnittelen lähtöä saunalle ja sen tilan siivoamiseen. Sinne tuleekin tänä kesänä työ-, ja yöhuone ja kahvinkeittomahdollisuus. Yksintekeminen tiivistyy tänään vielä ruohonleikkurin keväthuoltoon. Tulppa, öljynvaihto ym. Säädöt tiukasti ohjekirjan mukaan. Ilmalämpöpumpun olen jo osittain huoltanut ja toimii moitteettomasti. Hajotin eilen yhden sängyn ja sen puurungosta tuleekin sopiva kehikko pienelle kasvimaalleni, jos ehdin sen tekeen ennen syys sateita.

2.5. Vihdoinkin näyttää siltä, että voin lähteä muutamaksi päiväksi mökkihommiin. Tekee niin mieli lämmittää saunan padassa vettä ja ajatuksissa voisi jo pulahtaa pikaisesti järvessäkin. Ensin mökin ja verannan siivoukset. Sitten vähän pihatöitä ja lopuksi peseytyminen ja rannassa oleilu. Tänä vuonna vien ompelukoneen kesäksi mökille. Yleensä aamuisin on hetki aikaa sisätöille ja nyt vois ommella jotain - verhoja, kangaskoreja tms. Saa nähdä, miten asiat etenee, kun on paljon muutakin mielessä.

20.4. on sanonta "hyvät ideat lähtevät usein unelmista". Nyt olen unelmoinut ja tehnyt ihan normaaliarjestani poikkeavia juttuja. Niistä syntyi idea, mutta tuottaako se mitään ihmeellistä, jää nähtäväksi. Olen myös ajatuksissani jo pensseli kädessä ja mökillä, terassin huoltotöissä. Koko mökin kevätsiivouspäivät myös tiedossa. Olen jo vuosien ajan asustanut kesäkauden mökillä, tosin säiden mukaan. Sateella palaan kaupunkiin.

Keväisin innostun myös pienestä kasvimaalta. Niin nytkin, vaikka tiedän, että taimipurkkini usein jää mökillä rappusille ja kasvimaaunelma näivettyy siihen. Onneksi luonnossa kasvaa paljon kesäkeittiöön sopivaa rikkaruohoa. Ekana sieltä nousee nokkoset, joista saa keiton tai lettuja. Tuolla aiemmin kerroin herneenversoviljelmistäni. Nyt tuo WC- paperipohjalle tehty istutus tuottaa toista satoa. Purkkeja on kaksi ja niistä vuorotellen leikkelen ihania versoja ruokiini. Maistuis varmaan sullekin!

13.4. Kortit, kirjeet ja postimerkit järjestyksessä. Omiin tallennoksiin osa ja loput myyntiin . Tarkoitus on kasata itselle leikekirja 1950 - luvulta alkaen. Sinne tekstiä, kuvia ja piirroksia, riippuen, mitä muistan ja mitä haluan kertoa. Mieleeni tuli esim. Kansakoulun luokkaretki, v 1956 tai -57. Sukulaissetämme oli tuonut meille television "ihan vaan koekäyttöön" ja se taisi olla kylän ainoa. Kansakoulu teki luokkaretken kävellen kotiini (n.3km), jotta näkisivät television. Telkkari laitettiin aina huopahupun suojaan, eikä kukaan lapsista saanut telkkariin koskea. Myös vanhemmat aina sanoivat mitä saimme tulla katsomaan...Kuva oli mustavalkoinen.

5.4.Herneistä keräilyyn. Aloitin vanhojen esineiden keräilyn jo alle 10 vuotiaana. Liekö perinnöllistä, sillä äitinikin säilytti lähes kaikkea, sen kummemmin keräilemättä niitä. Hänen "säästöistään" olen jo aiemmin heittänyt pois langanpätkiä, lyhennetystä housun lahkeista jääneitä taitteita jne. Hän säilytti myös saamansa kortit ja kirjeet(osaittain olen niin tehnyt itsekin). Niitä olen nyt käynyt läpi. Osan säästän, osan heitän osan pois ja osan olen lajitellut korttien, kirjekuorten ja merkkien keräilijöitä varten. ( minilogistiikkaa lattiatasolla). Laitan pari kuvaa. En muistanut ollenkaan, kuinka pieniä kortteja ja kirjeitä 60- luvulla lähetettiin ja muutenkin korttien tyyli oli hieman toinen. Hauska tuo pieni kirje, joka on lähetetty vanhemmilleni. Tekstinä vain "kiitoksia kukkasista" ja kuitenkin ajalta, jolloin puhelinnumeromme oli, Koskenmylly 6. Eli puhelu tuli kyläkeskuksen kautta. Korteista sain myös selville, missä ja milloin olen matkustanut. Korttien teksti oli aina lähes sama. " perillä ollaan, on lämmintä ja paljon mielenkiintoista katseltavaa. Ilmoitan kun olen taas kotona. Terveisin Anja.

Kaikki tämä lajittelu johtaa toiseen isompaan projektiin, jota olen jo vuosia miettinyt. Siitä sitten, kun tai jos se etenee. Alkutaival on vaivalloinen. Aurinkoisia pääsiäispäiviä - ekan kerran elämässäni vietän sen yksin, varmaan mökillä ulkotöissä.

29.3. Uusi viikko - uudet kuviot. Tänään tietokoneella. Tästäkin kirjoittelusta on tulossa melkein päivittäistä. Tykkään vihreästä ruuasta, eritoten HERNEISTÄ. "Herne ei mene nenään", vaan lautaselle. Hernerokka, pakasteherneet, smoothie, valkosipuli-hernetahna jne . Herneitä voi laittaa niin moneen, sen lapsenikin muistavat. Aikanaan tein vihannespannareita ja herneitä oli sielläkin.... nyt voisi tehdä vihannespannarin tai -munakkaan. Mutta pointtini tänään on herneenversot! Kasvualustana niillä on pelkästään WC- paperia ja vettä. Muotijuttu tuo WC paperi. Omat pienet kikkansa tässä kasvatuksessa toki on, mutt pian pääsen syömään versot ja laittamaan uuden satsin itämään. Ruokailuun ja yksinoloon liittyen, katso Youtubesta "Dinner for one". Nti Sophien 90-vuotisjuhla päivällisestä. Olen katsellut sitä ainakin 30 vuotta ja aina siinä on jotain uutta.... sopisi tähän karanteeriaikaan, tosin ko. filmin hovimestarin osuuskin jää itselle! Suosittelen katsomista!

27.3. Ulkoilua ja kotonaoloa. Auto hylättiin katsastuksessa ja siihen vaaditaan nyt vaihdettavaksi "apurunko"? ym. Pientä korjattavaa. Varaosa on tilauksessa. Tänään menen päivällä mökille hakemaan auton kesärenkaat. Saanen auton ajokuntoon huhtikuun alussa. Kuitenkin mietin, mitä sillä yleensä teen, kun hoidettavia asioita eikä tapaamisia nyt ole. No, onpahan auto käyttökunnossa kun yleistilanne helpottuu. Ystävättäreni on pitänyt autonsa seisokissa talvikausina jo pitkään - sekin on sitten yksi varteenotettava vaihtoehto.

Olen onnistunut siirtämään kodin "suursiivousta" monen moisin toisarvoisin askarein. Nyt mökillä käynnin jälkeen siivoukset alkaa - yksi huone kerrallaan. Tänä vuonna siivousurakka on perusteellisempi kuin vuosiin. Huoneilmaa puhdistan keväisin muutenkin ilmanpuhdistimella, kevätallergiaa helpottaakseni. Vaihdoin suodattimeen aktiivihiilet, kun laitteeseen ei enää saanut ostettua vaihtosudotinta. Irralliset, mustat, mielestäni "epämääräisen" näköiset, hiilipapanat levisivät osittain lattialle vaihtotyötä tehdessäni.( Hiilipapanat piti poistaa kennoista ja vaihtaa sitten sinne käsityönä tilalle uudet.) työ tehty ja ilmanpuhdistin käyttövalmiina. sitten vielä se siivous?


,

22.3.

Pellavaprojekti etenee. Olen aina arvostanut pellavatuotteita. Nuo äidin ja isoäidin osittain itse tekemät lakanat ja pöytäliinat ovat aiheuttaneet päänvaivaa, kun niitä on paljon eikä alkuperäiselle tarkoituksella löydy enää käyttöä. Niinpä jo aikoja sitten osa pöytäliinoista siirtyi aluslakanoiksi. ( aivan ihania!). Nyt osa huonommista, ikivanhoista "vahvimmista" kotikutoisista lakanoista muuttui tyynyliinnoiksi, kun niistä on ollut ihan pulaa. Lopuista hukkapaloista sitten " kertakäyttörättejä". Varastossa on useita värillisiä pellavapöytäliinoja. Nyt kun käsipyyhkeille on entistä enemmän tarvetta, niin sain ajatuksen, jonka jo osittain toteutin. Kuvassa uudet "nelikulma" pyyhkeet, siis vaikka yksi kulma per päivä. Lenkin ja simpukankuori napin laitoinkin keskelle pyyhettä. Nappiajatus ei ole oma ja nyt se hienosti viimeistelee ja peittää huolimattoman kädentyön jäljet. Helppo toteutus ja mukavaa ajanvietettä, kun etsiskeli sopivia nappeja, samalla tuli järjestettyä ompelutarvikkeet hieman paremmin. Eikä tässä kaikki. Osa pellavaisista tableteissa muuutuikin pieniksi käsipyyhkeiksi. Kaikesta tästä hömpötyksestä tuli hyvä mieli ja paljon lapsuudenajan muistoja mieleen....

Tasokasta karanteeniaikaa.

20.3.

Arjen suunnitelmallisuus hieman hukassa. Jotain kuitenkin. Lähden ostamaan narsisseja parvekelaatikkoon. Keltaisesta väristä saa voimaa ja tuohan ne kevään, pajunoksien ja mustikanvarpujen lisäksi.

Musiikki on tärkeä osa elämääni. Tein eilen oman YouTube -soittolistan; Ville Valo&Agents, Jussi Roponen, Badding, Olavi Virta, Souvarit, ne nyt tähän alkuun. Musiikin soidessa voi vaikka ottaa tanssiaskeleita tai sitten puuhata jotain muuta. Keinutuolin päällinen vanhoista pellavatableteista ja pitseistä etenee ja varmaan varmistuukin. Löysin myös keskeneräisen kutimen. Tarkoituksena on kutoa "räsymattoajatuksella" mökille torkkupeitto -jo toinen laatuaan. Viikonloppuna teen ruokia. Makaronilaatikkoa, hernekeittoa, hirvenlihakeittoa ja kaikkia oikein kunnon satsit. Mieli tekee myös verilettuja! Koska en voi syödä mitään viljaa, missään muodossa, harjoitan tää kotikokkaamista säännöllisesti.

Päätös soittaa joka päivä jollekin tuttavalle on osoittautunut hyväksi kommunikointi-tavaksi. S-postin lähettämisen voisin myös ottaa käyttöön ja ehkä liittyä Facebook toimintoon.No, ehkä yksi asia kerrallaan, varsinkin, kun tuo puhelimen nimilistakin on melko pitkä..monta soitettavaa vielä jäljellä.

16.3.2020

Suunnitelmat on mennyt totaalisesti uusiksi meiltä kaikilta. Ikäni puolesta kuulun riskiryhmään ja pysyn kotosalla. Uintiharrastus jäi kun uimahalli suljettiin. Onneksi viihdyn 1-2 tunnin kävelylenkillä. Tällähetkellä vaihtelen reittejä ja viivyn ulkona vielä pidempään. Jonain kauniina päiväna teen eväät, otan kameran, ehkä piirustusvälineitä ja vietän päivän vaikka puistossa. Suunnittelen muitakin muutoksia arkeeni ja lähitulevaisuuteen. Minulla ei ole televisiota, joten mietin ihan muuta! Alkajaisiksi soittelen joka päivä jollekin tuttavalleni ja nyt ei puhelun pituudella ole niin väliä.

Tammikuussa

Sisustus- ja siivousjakso jatkuu. Kirpputorilaatikosxta piti poistaa pitsit, pellavalakanat ja kankaiset tabletit. Niistä tuleekin jotenkin yhdistelemällä keittiöön verhot ja keinutuolin päällinen. Idea on jo olemassa, nyt vaan ompelukone pöydälle ja töihin. Työhuoneen uudelleen järjestelyn ansiosta, sieltä lähtee kokonaan pois yksi kirjahylly. Mukavasti tuli lisätilaa.

Mitä tänä vuonna tekisi vapaa-aikanaan? Jos kelit jatkuu näin lauhana, lähden mökille metsätöihin, ihan harvennushommiin. Vähän hernekeittoa ja kahvia evääksi.

Samojen asioiden jatkuva toistaminen on turhauttavaa ja tylsää. Nyt sain ajatuksen, että tänä vuonna haluan kokea jotain ihan uutta. Niinpä sitä voisi mennä esim. TV-ohjelmaan yleisöön, käydä kuuntelemassa stand up esitystä, matkustaa johonkin uuteen kohteeseen kotimaassa ja vaikka muuttaa vaan jotain arkisia tapojaan. Tämä toteutuva sisustus on hyvä askel tähän suuntaan

Tammikuu 2020

Hyvää uutta vuotta. Perinteisesti vuosi alkaa pienillä ja suurilla siivousoperaatioilla. Ylimääräistä ja tarpeetonta tavaraa vaan kerääntyy nurkkiin, hyllyille, kaappeihin, parvekkeelle ja jopa autoon. Yritän päästä turhista tavaroista eroon. Nyt työ puoliksi tehtynä, kasseissa ja pusseissa eteisessä. Näin saan vielä lyhyen harkitsemisajan. Varmaan pian joku päätös kaduttaa, niin voin vielä napata sen pois - niitä vapaita nurkkia tavaroille, kun olis. Siirtelin huonekalujakin huoneesta toiseen ja koti sai uuden, raikkaamman ilmeen. Innostuin miettimään verhojen uusimista. No, eipä kunnon verhoja nytkään ole _ sellaiset kepeät harsot verhotangon ympäri heitettynä.

Sitten vielä paperit oikeisiin kansioihin. Ne vielä hallitsen, mutta erilaisten salasanojen ja koodien vankina tunnun olevani. Jotain koodia saatta tarvita useinkin. Onneksi, helposti voi hankkia uuden salasanan, unohdetun tilalle. Nyt ne unohtuneet ja uudetkin salasanat on laitettava järjestykseen, jonnekin "salaiseenkansioon", jotatarvittaessa en itsekään löydä. Katsotaan, millaisen systeemin saan luotua.