Syyskuun puolivälissä

Mökkikausi on lopuillaan ja muutto kaupunkiin on ajankohtainen. Viimeiset siivoukset sisällä ja ulkona. Vierasaitan osalta totesin asettaneeni itselleni varsinaisen ansan. Unelma nopeasti valmistuvasta piharakennuksesta on murentunut ja tilanne oli jo lähempänä painajaista.Mökki sai kuitenkin upean peltikaton ja lisäksi sain avuksi talkootyömiehen ja olin hänelle apurina. Hän juoksutti minua n.10tuntia joka päivä. "Armoton työpiiskuri", joka muistutti miltä työnteko maistuu. Olin luvannut myös ruokkia hänet, mutta ruoanlaitolle ei ollut aikaa. Piti vain lämmittää pikaisesti jotain ja senkin pääsi tekemään luvan kanssa. Syötyään hän nousi tuoliltaan ja palasi työmaalle - minä perässä. No kyllä tuli sitten valmistakin. Sade keskeytti lattioiden (rimojen sahaus tehtiin ulkona) tekemisen ja hän lähti, kuin muuttolintu. Nyt sitten teen yksin kuistin lattian! Näin rakennus selviää talven yli mainiosti, omasta toipumisestani en osaa vielä sanoa mitään. Ostin muuten Finnpeaksin Martta mummonmökin, 20 neliötä. Hyvä valinta. Laatutavaraa ja lopputulos sopii ainakin tänne meille, 1950- luvulla rakennetun "Mummolan" kanssa samaan pihapiiriin. Siis enemmän hyvää kuin huonoa! Tämä projekti jatkuu ensi keväänä.

Syyskuun alkua

Eipä ole mikään mennyt suunnitelmien mukaan. Eikä loppua tälle kaaottiselle jaksolle näytä edes tulevan. Vierasaitta sentään viiveellä etenee, mutta kaikkea tekemistä on huomattavasti enemmän kuin osasin kuvitella. Lupasin hoitaa maalaukset ja nyt on sitten maalattu, maalattu ja maalattu...ja vielä maalataan. Loput sitten ensi vuonna.

Suunnitelmissa on viettää heinäkuu mökillä ja kohentaa kuntoa. Vierasaitan pystyttäminen ja maalaaminen, omalla porukalla ja talkoilla.

Kesäkuussa

Kevät, eikä tämä alkukesäkään ole oikein mennyt "putkeen". Auton kanssa oli useita ongelmia ja remontteja pitkin kevättä. Lisäksi peltipoliisikin pääsi pari kertaa kuvaamaan Fordini. Niistä selvittyäni, alkoi tietokone reistaamaan. Hankin uuden ja nyt en ole senkään kanssa ihan sinut. Päätin vihdoinkin liittyä facebookiin. Sekin meni pieleen kun sivut suljettiin, ennen kuin hädin tuskin näin, mitä sinne oli laitettu. Eikä tässä vielä kaikki. Viime vuonna päätin, että mökille rakennnetaan vierasaitta. Niinpä tilasin valmispaketin ja sille toimituksen toukokuulle, 2019. Aikaa toimenpideluvan hankkimiselle piti olla riittävästi. Mutta mikään ei mennyt niin kuin piti. Monen monta yksityiskohtaa on mennyt aikataulullisesti viiveellä ja niiden vuoksi hakemuksen käsittely on siirtynyt ja siirtynyt. Olemme jo kesäkuun puolella, ja selvisi, että mökin pohja-piirros ei kelpaakaan luvan myötämiseksi. Nyt jossain päin Suomea uusitaan piirrostekstejä oikeaan muotoon tätä lupaa varten. Ties milloin saan ne. Kesä saattaa mennä.. Harmittaa, harmittaa, harmittaa ja oikeastaan ihan itkettää.

Onneksi aurinko paistaa voin aloittaa tämän maanantain aamuuinnilla ja ulkotöitä tekemällä. Tänään se tarkoittaa nurmikonleikkuuta ja klapien tekoa.... Siinä voi hyvin huonoaoloaan purkaa.


Maaliskuussa

Kotiasiat jäävät nyt taka-alalle kun menopeli vie jatkuvasti jonnekin. Kävin Kokkolassa ja Hämeenkyrössä. Lahden, Lohjan ja Someron matkapäivät jo päätetty. Helsinkiin on tiedossa kaksi reissua vielä tässä kuussa. Ajelin tässä taannoin itseni peltipoliisin kuviin. Selvisin ylinopeudesta sentään varoituksella. Nyt edessä auton katsastus, sitä ennen huolto ja rikkinäisen tuulilasin vaihto.

Innostuin sisustustamisesta ja heti alkuvaiheessa tapahtui vahinkoketju, joka katkaisi intosi saman tien. Jalkalamppu kaatui seinänviertä pitkin ja osui kahteen isohkoon tauluun. Ne menivät pahasti vinoon ja suoristin ne ja kääntyessäni pois päin, kuulin takaani kolahduksen. Molemmat taulut tippuivat lattialle ja lasit ja raamit hajosi. Tippuessaan taulut osuivat vielä pistorasian muovisuojukseen, joka lensi ruuveistaan läpi. Siihen päättyi sisustusajatus, enkä ole vielä saanut edes korjauttua aiheuttamiaini vahinkoja.

Tammikuun loppu 2019

Nyt olenkin omakotitalossa talkkarina ja koiranhoitajana. Sopivasti minun tuurillani tuota luntakin tulee oikein kunnolla. Toistaiseksi olen kolan kanssa selviytynyt kaikesta. Puulämmitteisen kattilan toimintojen kanssa menin alussa vähän sekaisin, mutta nyt jo kaikki säädöt kohdallaan ja lämpöä riittää, vähän liikaakin. Lumiset maisemat ovat parhaimmillaan ja mielelläni katselen pihalle päin. Seuraan oravaa, harakkaa, fasaania ja pikkulintuja ruokintapaikkojen luona. Pihanpuolella on Kaija-rouvan toteuttama taiteellinen puutarha. Aamulla kun katselin sinne, huomasin hienon peura-aiheisen pihakoristeen. Onpa Kaija ollut taas taitava käsistään, ajattelin. Hetken kuluttua koriste kuitenkin käänsi päätään ja lähti pois - peurahan se siellä oli herkuttelemassa. Huomenna ajelen omalle mökille tekemään lumitöitä, saapas nähdä onko siihen enää riittävästi voimia. Loppukuusta junailen itseni Kokkolaan ja maliskuussa alkaa sitten jo "keikkailut" ja sitä ajatellen teen päivittäin korttejakin.

Uudenvuoden aatto

13.12.Lucian päivänä, syntyi pojan perheeseen tummatukkainen Saga-tyttö! Ennen joulua kävin molempien lasteni perheissä ja kerron haluavani viettää joulun yksin kotona. Näin kävikin ja hetken hiljaisuus teki todella hyvää. Jouluja on tullut valmisteltua varmaan 30-vuotta ja nyt sitten hankin vain minimaalisen vähän omia herkkujani. Niitä tuli ostettua liikaa ja jouduin jotain pakastamaan. Joskus ne tulee syötyä. Selvisin koko jouluajan ilman pipareita, torttuja ja makeiisia. Suklaan osuus jäi vähiin, kun Eppu koira pisteli poskeensa lähestulkoon koko suklaalevyn ja voi pahoin. Tietysti ja samoin olisi käynyt minullekin, jos olisin levyn ahminut. Eppu teki sen puolestani ja sai sen mukaiset kärsimykset. En ostanut vihreitä kuuliakaan lahjaksi enkä itsellenikään. Selvisin siitä traditioita hyvin, kunnes sain tuliaiseksi yhden laatikollisen. Laatikko tyhjeni vauhdilla ja vauhdilla sen kalorimäärää saa sulatella vieläkin.

Täksi illaksi laitan itselleni blinejä, mädin ja sipulin kanssa. Juomia ei ole veden lisäksi mitään-kroppani kun ei kestä viinejä eikä muutakaan, niin parempi olla ilman. Tietysti retkahdan niin makeisiin kuin viiniinkin ja joka kerta vatsa sen jälkeen oireilee. Toiset saa päänsärkyä, minulla menee vatsa sekaisin.

Vuosi mukavasti vaihtuu. Omat päivitykseni vuoden 2019 almanakkaan olen jo tehnyt. Vähän kauhistuttaa, kun tulossa on monenlaista ohjelmaa ja menoa. Eiköhän niistä taas jollain "kaavalla" selviä... HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

WC/suihkurempasta

Kymmenien yhteensattumien vuoksi, viimeistely vaan siirtyy ja siirtyy. Jäljellä on enää kaapin ja lisäpeilin asentamiset. Joskus on hyvä keskustella muiden kanssa ideoistaan ja saada omille ajatuksilleen tukea. Heli ehdotti käsipyyhkeittein piilottamista jonnekin. Nyt ne ovat yhden seinään asennetun, pelkän saranaoven takana - siistiä! Ovi on pyöreän peilikaapin vieressä. Halusin myös erityismittaisen lasisen väliseinäkkeen altaan ja suihkun erottamiseksi. Idean hiekkapuhalluskuviosta sain kuvanveistäjä tuttavaltani, kun kerroin hänelle haluavani kiinalaisia merkkejä seinälle. Syntyi ajatus laittaa niitä myös tähän lasiseinäkkeeseen. Tein sabloonan ja lasiliike toteutti hiekkapuhalluksen. Olen äärrettömän tyytyväinen lopputulokseen, sen kun saisi seinään kiinni! Kuviotekstinä siinä on kiinalaisin merkein, carpe diem, kun en muuta voimauttavaa siihen keksinyt. WC:n oven yläpuolelle maalaan vielä kiinnalaislla merkeillä aurinko,kuu ja tähdet merkit ym...

Marraskuun loppupuolella

Marraskuu on mennyt melko tasaisesti, enkä ole kirjoitellutkaan. Nyt on kuitenkin arjessa jännittävät viikot. Toinen lapsenlapsi syntyy pian, ensimmäinen syntyi jo maaliskuussa. Enpä arvannut millaista on olla mummi! Joulunviettommekin muuttuu täysin. Kylmälle kesämökille emme voi lähteä, koska olosuhteet siellä ovat vauvojen hoitoa ajatellen liian alkeelliset. Ensi kesäksi on tiedossa "mummonmökin" kasaaminen mökkimaisemiin. Näin saamme kaivattua lisätilaa ja makuupaikkoja lasten perheille, tosin vaan kesäkäyttöön. Innolla odotan rakennusprojektia. Nyt ajankohtaista on toimenpidelupahakemuksen jättäminen. Mökkipaketti on jo tilattu ja tulee toukokuun lopulla.(Finnpeak - Martta mummonmökki).